Direct afspraak maken?

    025 - 267 48 20

    Main menu

    Medicijnen en naar de mondzorgverlener

    Als uw mondzorgverlener niet (goed) op de hoogte is van uw medicijngebruik kan dat onveilige situaties tot gevolg hebben en het stellen van een juiste diagnose bij klachten bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat u het altijd aangeeft als u medicijnen gebruikt. Zelfs als de medicijnen in uw ogen niet van invloed lijken te zijn, is het verstandig hier toch melding van te maken.

    Meld uw mondzorgverlener welke medicijnen u gebruikt

    In principe dient uw mondzorgverlener u te vragen naar uw medicijngebruik. Maar ook u draagt daarbij verantwoordelijkheid. Neem daarom tijdens uw eerste afspraak een lijst mee met daarop een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Deze kunt u eventueel via de apotheek verkrijgen. De mondzorgverlener kan deze gegevens dan opnemen in uw tandheelkundig dossier. Wanneer u nieuwe medicijnen of een andere dosis krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat u dit tijdens de eerst volgende controle aan uw mondzorgverlener meldt.

    Risico’s bij medicijngebruik

    Als uw mondzorgverlener niet op de hoogte is van uw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij u medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Ook kan hij een behandeling uitvoeren die de door de medicijnen beïnvloed wordt. Gelukkig gebeurt het maar weinig dat dit problemen oplevert. Maar als die er wel komen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarnaast kunnen de medicijnen die u gebruikt van invloed zijn op uw mondgezondheid en de behandeling. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen voor uw mondgezondheid. Als uw mondzorgverlener niet op de hoogte is, kan hij aan de mogelijke gevolgen voor uw mondgezondheid geen aandacht besteden.

    Stoppen met medicijnen tijdens behandeling

    In principe kunt u uw medicijnen gewoon blijven slikken als u naar de tandarts gaat. Uw tandarts kan u echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als u bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts u, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk. Dit kan in overleg met uw huisarts of de trombosedienst.

    Droge mond door medicijnen

    Meerdere medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. Hierdoor kunt u last krijgen van een droge mond.

    Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

    Tandartsenpraktijk Nieuw Vennep

    Tandartsenpraktijk Hoofddorp

    × Direct afspraak maken?