Direct afspraak maken?

  025 - 267 48 20

  Main menu

  Noodgebit (immediaatgebit)

  Krijg ik direct na het trekken van mijn tanden en kiezen al een kunstgebit? Ja, dit kunstgebit, ook wel immediaat gebit of noodgebit genoemd, wordt vaak direct er na het verwijderen van de laatste tanden en kiezen in de mond geplaatst.

  Een van de meest ingrijpende behandelingen in de mondzorg is het verlies van al de tanden en kiezen en het krijgen van een kunstgebit. Voordat een tandarts zo’n kunstgebit plaatst, maakt hij of zij eerst afdrukken van het gebit. Van deze afdrukken worden gebitsmodellen gemaakt en deze zijn een kopie van het gebit. Die gebitsmodellen heeft het tandtechnisch laboratorium nodig om het kunstgebit op te gaan maken. Daarnaast wil het tandtechnisch laboratorium graag weten hoe de kiezen op elkaar moeten komen te staan. Om dit vast te leggen laat de tandarts de patiënt in was dichtbijten. Vervolgens kan het laboratorium met deze modellen aan de slag.

  Hoe komen de kaken er uit te zien met een kunstgebit?

  De technicus maakt een inschatting aan de hand van de gebitsmodellen: hoe komen de kaken eruit te zien na het trekken van de tanden en de kiezen? Het gebitsmodel wordt hierop aangepast. Nu kan de tandtechnicus met was het kunstgebit vormgeven. Omdat bij de patiënt de tanden en kiezen nog voor een deel in de mond zitten wordt dit meestal niet gepast. Wel is het dus mogelijk om van te voren te kijken hoe het er ongeveer uit gaat zien. Als dit goedgekeurd is, kan het kunstgebit worden afgemaakt om te worden geplaatst.

  Tanden en kiezen trekken voor plaatsen gebit

  De tandarts zal de patiënt goed verdoven en de tanden en kiezen worden eruit gehaald. Het kunstgebit wordt vervolgens over de wonden geplaatst. Het werkt hier bij als het ware als een drukverband. De patiënt krijgt de instructie om het gebit 24 uur in te houden. Vervolgens kan het er dan worden uitgenomen en worden gereinigd.

  Klachten na plaatsing kunstgebit

  In het begin geeft zo’n immediaatgebit veel klachten. In de eerste plaats zullen de wonden moeten genezen, maar daarnaast zal de patiënt moeten gaan wennen aan het nieuwe gebit en volle mond. Meestal zijn de wonden na ongeveer 2 weken genezen en gaat dat beter. Ook kan het noodzakelijk zijn dat het gebit in de eerste weken nog op enkele plaatsen zal worden aangepast omdat het te zwaar op de kaak drukt of pijnlijk is.

  Los zitten of knellen kunstgebit

  In de eerste drie maanden tot een half jaar zal de kaak sterk veranderen als er geen tanden en kiezen meer in staan. Aangezien het kunstgebit van een harde kunststof is gemaakt zal dit niet vanzelf mee veranderen met de kaak. Het gebit zal te ruim worden en losser gaan zitten. Dit kan vervolgens opgevuld worden met een tijdelijke zachte laag totdat de kaakvorm stabieler is. Als de ergste veranderingen van de kaak achter de rug zijn kan de prothese worden aangepast met een nieuwe laag kunststof die wat duurzamer is en lang mee kan gaan. Meestal wordt de prothese dan ook comfortabeler.

  Afhankelijk hoe het gaat met het gebit wordt er vaak na een jaar gekeken wat er verder kan worden gedaan. Het gebit kan nog wat worden aangepast, maar vaak wordt er een nieuw gebit gemaakt, al dan niet in combinatie met implantaten in de onderkaak.

  bron: KNMT

  Tandartsenpraktijk Nieuw Vennep

  Tandartsenpraktijk Hoofddorp

  × Direct afspraak maken?