Direct afspraak maken?

  025 - 267 48 20

  Main menu

  Scheefstand van tanden

  Als iemand bij de tandarts komt met de vraag of er iets gedaan kan worden aan de scheef staande tanden zal de tandarts eerst onderzoek moeten doen naar de tanden. De tandarts kijkt dan naar de stand van de tanden boven en de stand van de tanden onder. Maar ook niet te vergeten de stand van de boventanden ten opzichte van de ondertanden. De tandarts inspecteert de gezondheid van de tanden: veel of weinig vullingen en wel of niet de aanwezigheid van kronen/bruggen. Aan de hand van deze gegevens kan de tandarts, samen met de patiënt de volgende mogelijkheden bespreken:

  Orthodontie

  Door middel van een beugel kan gezorgd worden dat de tanden weer mooi recht komen te staan. Ook kan door middel van een beugel vaak weer gezorgd worden dat de tanden boven ten opzichte van onder beter komen te staan. Deze behandeling vergt natuurlijk tijd en geduld van de patiënt, maar is het minst schadelijk voor de tanden, omdat er natuurlijk niet aan tanden geslepen hoeft te worden.

  Facings/schildjes

  De optie waarvan veel mensen op de hoogte zijn door de media zijn de facings. In de volksmond ook wel schildjes genoemd omdat er (meestal) alleen aan de voorkant van de tand geslepen wordt. De tandarts en de patiënt kunnen dan voor 2 keuze mogelijkheden gaan;
  1.    De tandarts maakt na het slijpen direct in de mond de facings met behulp van tandkleurig materiaal (composiet);
  2.    De tandarts maakt na het slijpen een afdruk van de tanden en de tandtechnicus zal met composiet of met porselein de facings maken.
  Uw tandarts zal u vertellen waarom welke facing het beste bij uw tanden past.

  Facings zijn bij scheefstand alleen mogelijk als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar. Teveel slijpen van de tanden geeft risico’s voor de zenuw van de tand en dat is natuurlijk onomkeerbaar. Weg is weg!

  Kronen

  Mochten de tanden al flink gerestaureerd zijn kan uw tandarts ook kiezen voor het maken van kronen. Hierbij wordt aan alle kanten van de tand  ongeveer 2mm afgehaald en kan door de tandtechnicus een kroon gemaakt worden. Door aan de ene tand iets meer te slijpen en aan de andere tand iets minder kan er een standverandering gerealiseerd worden. Voor deze optie wordt vaak gekozen als er al menig kroon aanwezig is bij de tanden. Ook hier geldt weer dat het alleen mogelijk is als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar. Natuurlijk kan er ook voor een samenspel van de verschillende opties gekozen worden. Uw tandarts zal u een op maat gemaakt plan kunnen geven.

  Tandartsenpraktijk Nieuw Vennep

  Tandartsenpraktijk Hoofddorp

  × Direct afspraak maken?